5th Standard English True Friendship Lesson Notes Question Answer

5th Standard English True Friendship Lesson Notes Question Answer in Kannada And English Medium Pdf, 5th Standard English Notes of Lesson 2 Kseeb Solutions For Class 5 English Chapter 2 Notes true friendship 5th standard question answer 5th Class English 2nd Lesson Notes

Comprehension

C1 Answer the following questions.

1. Where did Damon and Pythias live?

Ans : Damon and Pythias lived in the city of Syracause.

2. Who was the ruler of Syracuse?

Ans : Dionysius was the ruler of Syracause.

3. Why did the king want to punish Pythias?

Ans : Pythias called the king cruel and said some things against him, so he was to be punished.


4. What did Pythias wish to fulfil before he died?

Ans : Before he died Pythias wished to arrange his sister’s marriage and bid his mother
goodbye.

5. What was the condition laid down by the king?

Ans : King will fix the day and the hour of Pythias return. If he did not return in time, his
friend Doman will have to die instead of him.

6. Why was Pythias delayed while returning?

Ans : He had to face many dangerous and so he was delayed.

7. What did both the friends argue over?

Ans : “Pythias – I have come, please do not kill Doman. I have come back to take the
punishment. Pleasae hang me.doman said “No please hang me. If he were to be late, then I
would have been hanged. So I am to be punished”. Both of them argued for some time.

8. bWhy did the king set both of them free?

Ans : King had never seen such friendship. Pythias and Doman kept their promises. King
was happy to know that such friendship exists. So he set both free.

C2 Discuss with your friends the following questions and answer each of them in four to six sentences.

1. How do you know that Damon and Pythias were good friends? Give some examples from the story.

Ans : Pythias was punished. Before dying he wanted to fulfil some work. At this time Doman
offered to be in prison. At the last moment, he was happy to die for Pythias. This shows
that they were good friends.

2. What made the king change his decision at the end?

Ans : Seeing is believing when the king saw their loyalty to each other, he was impressed
and he changed his mind.

State whether the following statements are true or false. Write ‘T’ for correct and ‘F’
for incorrect sentences in the space provided. Correct and rewrite the incorrect
sentences.

  1. Damon and Pythias were lovers of truth. True
  2. Dionysius was a kind ruler. False
  3. Damon wanted to settle his family affairs before he died. True
  4. The king was sure that Pythias would return. False
  5. Damon was ready to die for his friend. True
  6. Pythias reached in time to save his friend. True

Related

5ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ನೋಟ್ಸ್

5ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ಪಠ್ಯಪುಸ್ತಕ Pdf

1 ರಿಂದ 10ನೇ ತರಗತಿ ಪಠ್ಯಪುಸ್ತಕಗಳು Pdf

1 ರಿಂದ 9ನೇ ತರಗತಿ ಕಲಿಕಾ ಚೇತರಿಕೆ Pdf

1 ರಿಂದ 12ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ನೋಟ್ಸ್‌ Pdf

All Notes App

ಆತ್ಮೀಯರೇ..

ನಮ್ಮ KannadaDeevige.in   ವೆಬ್ಸೈಟ್ ಮತ್ತು ಆಪ್ ನಲ್ಲಿ 1ನೇ ತರಗತಿಯಿಂದ 12ನೇ ತರಗತಿಯವರೆಗಿನ ಎಲ್ಲಾ ಪಾಠ ಹಾಗೂ ಪದ್ಯಗಳ ಪಠ್ಯ ಪುಸ್ತಕ, ನೋಟ್ಸ್  ಸಂಪೂರ್ಣ ವಿವರಣೆ ಇದೆ. ಜೊತೆಗೆ ಕನ್ನಡ ವ್ಯಾಕರಣ,ಹಾಗೂ ಪಾಠ ಪದ್ಯಗಳ ಪ್ರಶ್ನೋತ್ತರಗಳ ಕುರಿತಾದ ಮಾಹಿತಿಯೂ ಇದೆ.

ಇನ್ನು ಹೆಚ್ಚಿನ ವಿಷಯಗಳನ್ನು ನೀವು  ತಿಳಿಯಲು ನಮ್ಮ Kannada Deevige ಆಪ್ ಡೌನ್ಲೋಡ್ ಮಾಡಿ. ಹೆಚ್ಚಿನ ಮಾಹಿತಿಯನ್ನು ಕನ್ನಡದಲ್ಲಿ ಪಡೆಯಬಹುದಾಗಿದೆ.

ನೀವು ನಮ್ಮ ಟೆಲಿಗ್ರಾಮ್ ಚಾನೆಲ್ ಗೆ ಜಾಯಿನ್ ಆಗಿ ಪ್ರತಿ ದಿನ ಹೊಸ  ವಿಷಯಗಳನ್ನು ಕಲಿಯಿರಿ

ಟೆಲಿಗ್ರಾಮ್ ಗೆ ಜಾಯಿನ್ ಆಗಲು ಇಲ್ಲಿ ಕ್ಲಿಕ್ ಮಾಡಿ.

KANNADA DEEVIGE APP 

ಕನ್ನಡ ದೀವಿಗೆ.in ಜಾಲತಾಣದಲ್ಲಿ 5ನೇ ತರಗತಿಯ ಪಠ್ಯಪುಸ್ತಕಗಳು ನೋಟ್ಸ್ , ಪ್ರಶ್ನೆ ಉತ್ತರಗಳ ಕುರಿತು ನಿಮಗೆ ಯಾವುದೇ ಪ್ರಶ್ನೆಗಳನ್ನು ಹೊಂದಿದ್ದರೆ, ಕೆಳಗೆ ಒಂದು ಕಾಮೆಂಟ್ ಅನ್ನು ಮಾಡಿ ತಿಳಿಸಿ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *