5th Standard English The Child Who Saved the Forest Lesson Notes

5th Standard English The Child Who Saved the Forest Notes Question Answer Pdf Download in Kannada Medium 5th Standard English Chapter 3 Notes Kseeb Solutions For Class 5 English Chapter 3 Notes 5th Standard English Notes of Lesson 3

Comprehension

C1 Answer the following questions in two or three sentences each.

1. Where did Prem and his family live?

Ans : Prem and his family lived is a small village near Bandipur forest.

2. Why was Prem sad?

Ans : Prem heard the forest trees will soon be cut so, he came home sad and worried.

3. What did Prem and his friend Nasrin do to solve the problem?

Ans : Prem and his friend wanted to appeal to the authorities to drop the idea of cutting
trees.


4. Whom did they write the letter to?

Ans : Prem wrote a letter to the President of Gramasabha.

5. What was the complaint about?

Ans : Petition was for not cutting the trees in the forest.

6. Who signed the complaint?

Ans : Prem parents and their friends sign and they also took signature of the people in the
local community and those residing in nearby villages.

7. What did the president of gramsabha write back to Prem?

Ans : The Gramasabha President reply that “Your request for not cutting trees in the forest
has been accepted. We have decided not to cut the trees in the forest.

C2 Discuss with your friends and answer the following questions in four to six sentences each.

1. Describe Prem’s love for the forest and the animals.

Ans : Prem and Nasrin were feeling sad after hearing about the cutting of forest tees in the
forest. They wanted to stop it. They were friendly with the animals and birds in the forest.
Where will the animals and birds go if the trees are cut. So they wanted to stop it and write a letter to the president of the Gramasabha.

The president of Gramasabha wrote back saying that they will let the trees stay in the forest. In the end Prem and Nasrin were successful in their plan.
This shows us that they were lovers of nature. The forest gives us pure air, water and soil. They keep the atmosphere clean. They provide shelter to the birds and animal. They provide fodder for the cattle and food for men. They give fibre and fertilisers. Timber is used for many purpose in man’s life.

2. How did the president of gramsabha praise Prem?

Ans : The President of Gramasabha praise Prem that “We are happy about the love you
have shown towards nature. Your request for not cutting trees in the forest has benn
accepted. We have decided not to cut the trees in forest. Now the plants, animals and birds
will be safe.

3. What do you learn from this lesson?

Ans : We learn that we should not cut the trees in the forest and we have to save the plant,
animals, and birds.

Language Exercises

L1 Give the plural forms of the following words.

  1. deer – deer
  2. forest – forests
  3. friend – friends
  4. authority – authorities
  5. community – communities

Related :

5ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ನೋಟ್ಸ್

5ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ಪಠ್ಯಪುಸ್ತಕ Pdf

1 ರಿಂದ 10ನೇ ತರಗತಿ ಪಠ್ಯಪುಸ್ತಕಗಳು Pdf

1 ರಿಂದ 9ನೇ ತರಗತಿ ಕಲಿಕಾ ಚೇತರಿಕೆ Pdf

1 ರಿಂದ 12ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ನೋಟ್ಸ್‌ Pdf

All Notes App

ಆತ್ಮೀಯರೇ..

ನಮ್ಮ KannadaDeevige.in   ವೆಬ್ಸೈಟ್ ಮತ್ತು ಆಪ್ ನಲ್ಲಿ 1ನೇ ತರಗತಿಯಿಂದ 12ನೇ ತರಗತಿಯವರೆಗಿನ ಎಲ್ಲಾ ಪಾಠ ಹಾಗೂ ಪದ್ಯಗಳ ಪಠ್ಯ ಪುಸ್ತಕ, ನೋಟ್ಸ್  ಸಂಪೂರ್ಣ ವಿವರಣೆ ಇದೆ. ಜೊತೆಗೆ ಕನ್ನಡ ವ್ಯಾಕರಣ,ಹಾಗೂ ಪಾಠ ಪದ್ಯಗಳ ಪ್ರಶ್ನೋತ್ತರಗಳ ಕುರಿತಾದ ಮಾಹಿತಿಯೂ ಇದೆ.

ಇನ್ನು ಹೆಚ್ಚಿನ ವಿಷಯಗಳನ್ನು ನೀವು  ತಿಳಿಯಲು ನಮ್ಮ Kannada Deevige ಆಪ್ ಡೌನ್ಲೋಡ್ ಮಾಡಿ. ಹೆಚ್ಚಿನ ಮಾಹಿತಿಯನ್ನು ಕನ್ನಡದಲ್ಲಿ ಪಡೆಯಬಹುದಾಗಿದೆ.

ನೀವು ನಮ್ಮ ಟೆಲಿಗ್ರಾಮ್ ಚಾನೆಲ್ ಗೆ ಜಾಯಿನ್ ಆಗಿ ಪ್ರತಿ ದಿನ ಹೊಸ  ವಿಷಯಗಳನ್ನು ಕಲಿಯಿರಿ

ಟೆಲಿಗ್ರಾಮ್ ಗೆ ಜಾಯಿನ್ ಆಗಲು ಇಲ್ಲಿ ಕ್ಲಿಕ್ ಮಾಡಿ.

KANNADA DEEVIGE APP 

ಕನ್ನಡ ದೀವಿಗೆ.in ಜಾಲತಾಣದಲ್ಲಿ 5ನೇ ತರಗತಿಯ ಪಠ್ಯಪುಸ್ತಕಗಳು ನೋಟ್ಸ್ , ಪ್ರಶ್ನೆ ಉತ್ತರಗಳ ಕುರಿತು ನಿಮಗೆ ಯಾವುದೇ ಪ್ರಶ್ನೆಗಳನ್ನು ಹೊಂದಿದ್ದರೆ, ಕೆಳಗೆ ಒಂದು ಕಾಮೆಂಟ್ ಅನ್ನು ಮಾಡಿ ತಿಳಿಸಿ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *