9th Standard English Whatever We Do Lesson Notes Question Answer in Kannada Medium

9th Standard English Whatever We Do Lesson Notes Question Answer Extract Mcq Pdf in Kannada Medium 9th English Chapter 4 Notes Pdf 2022 Kseeb Solutions For Class 9 English Chapter 4 Notes whatever we do 9th standard 9th english whatever we do question answer

9th Class English Whatever We Do Question Answer

Answer the Following Questions

1. The author says, “Let us make them better and better”. What does the word ‘them’ stand for here?

Ans: According to author them stands for our actions and our words.

2. Imagine that a parent of your friend says, “Work only for the result”. How would you respond to this statement.

Ans: I would respond to this statement by saying, “Thanks a lot for your kind suggestion”.

3. What are the ways in which we usually thank a person for having helped?

Ans: “Thanks”, “Thanks a lot”, “I am very grateful to you”, “You’ve been of great help. I thank you from the bottom of my heart!”.

4. How do you react if others make you wait?

Ans:’oh! It’s ok”, “It’s pleasure waiting for you”.

5. Why does the author lay emphasis on adding words to our actions and also on adding to our words?

Ans: The author lay emphasis on adding words to our actions and also on adding to our words to make our action or words better.

6. What sort of word and what kind of action would make any situation better?

Ans: “I am very sorry, giving to trouble”, “One minute sir, we fill finish in no time”, “You could have thought of lending a helping hand to them”.

7. Imagine that you are talking to someone on the phone, how would you start the conversation?

Ans: We start our conversation by saying “May I know who is calling, please”.

Answer the Following Question

Class 9 English Chapter 4 Question Answer Pdf

1. How do you think doctors can improve their image with their language?

Ans: Doctors treating patients can make their jobs much better if they choose to talk nicely to their patients. It is said that a couple of friendly words from the doctor or even a smile can go a long way in making the patient feel better.

2. What difference do you find in the autorikshaw driver’s response? Discuss.

Ans: In the first incident the autorikshaw driver simply downed the meter. It has been much better if he had said, “Yes sir”, “Come” or a gesture. In the second incident the driver said “Sorry, sir, it’s time for me to hand over the auto”. This shows that we can say no also in the most pleasant way.

4. If we decide to give alms to a beggar, how should we give it?

Ans: We can give alms to a beggar in a better way, “Here, take this”. Or we can say, “Sorry, I am not able to give”.

5. How would public notices need to be changed according to the author?

Ans: According to author the public notices should not be rough or add. The notice like “No smoking” can be written “Thank you for no smoking”. In the hotels also instead of writing “Don’t sit here for a long time”, it is better to write “Please make room for waiting customers”.

6. What word usually makes our enquiries more polite? Illustrate with one example.

Ans: The word “Pleas” usually makes our enquiries more polite. Normally most of us ask “Who’s this?” when we receive phone call. Instead of that we can say more politely “May I know who is calling, please?”

7. Imagine that you are talking to someone on the phone, how would you start the conversation?

Ans: We start our conversation by saying “May I know who is calling, please”.

8. Read paragraph-14 carefully. Do you agree with the comparison made there? Discuss.

Ans: Yes, I agree with the comparison. If we want to converse with others, it is better to use ‘you’ first before ‘I’. It is more effective and more polite.

9. Why does the author say that there is no formula for best action or best form of speech?

Ans: There is no limit to the improvement we can make in our action or speech. Nor we can say that a particular action or form of speech is the best. What is best may depend on the occasion and it may be possible to continuously make improvement. The whole idea is to be aware of the need and importance of doing and saying things better and better.

Think about the Text:

Working in pairs/groups attempt the following:

1. The author gives a number of instances of expressions that sound odd or unpleasant. Find all such expressions from the text and rewrite them in polite form.

Answer: The author gives a number of instances of expressions that sound odd or unpleasant.

According to the author in South India, some restaurants are famous for the testy fare they offer. Naturally, they have big rush and it is a problem for the management. In one such restaurant, he saw a board, “Don’t sit for a long time.” This expression sounds odd or unpleasant. This can be rewritten in a polite form as “Please make room for waiting customers” or “Kindly make room for waiting for friends”.

Secondly there are number of notices, instructions and orders, like “No Parking”, “No Smoking”, “No Admission”, “Visitors, cars are not Allowed”. These sound rather rough. They are unpleasant. They can be rewritten in polite manner like “No Parking Please” or Thank you for Not Parking”, Thank you for not Smoking”, “Stop and Proceed” can be rewritten as “Please Stop and Proceed.”

Thirdly people on their phone ask ‘who’s this? This sound odd or unpleasant. This can be asked in a polite form as “May I know who is calling please?”

Fourthly in some restaurants, the waiters usually come and stand near you. They simply Say “Yes Sir” This sounds odd or unpleasant instead of saying so, they may say in a polite way as “May I know Sir, what order can you place please?” Thus the instances of the expressions given by the author can be rewritten in polite manner.

2. Recall a situation that still makes you feel pleased by the speaker’s words. Why? Discuss.

Answer: The words of the speaker are polite and they seem to be the best words. They may be of expressing thanks or telling something is a polite way we are glad to know that one method of improving our communication with other is to put you before ‘I’ as for as possible.

3. How can we react if someone says “no”. Why? Discuss.

Answer: On many occasions, if the respond is ‘No’, it seems to be odd or unpleasant. Suppose if a person responds ‘No’. When we ask him for a tea or coffee or anything. This response ‘No’ is not a good expression. Atleast he should add some words to ‘No’ like ‘Not thanks’.

Whatever We Do Additional Questions and Answers

1. Author says that we can say, progress is a Journey and not a _______

(a) place
(b) award
(c) destination
(d) success.
Answer:
(c) destination.

2. “You have been of great help. I thank you from the bottom of my heart”

(a) Gratitude
(b) ingratitude
(c) Opinion
(d) affection.
Answer:
(a) Gratitude.

3. Author says that by adding words to our actions and also adding actions to our words to:

(a) Do better
(b) Help others
(c) Suggest others
(d) Overcome the problems.
Answer:
(a) Do better.

4. Doctors treating patients can make their jobs much better if they:

(a) Choose to give an injection to patients
(b) Choose to give only tablets
(c) Choose to give advice
(d) Choose to talk nicely to their patients.
Answer:
(d) Choose to talk nicely to their patients.

5. According to the author, the best and innovative public notice against smoking is :

(a) No smoking
(b) Don’t smoke here
(c) Smoking is prohibited
(d) Thank you for not smoking here
Answer:
(d) Thank you for not smoking here.

6. We must constantly be on the lookout __________ better performance. The correct preposition to be filled in the blank is :

(a) to
(b) for
(c) by
(d) on.
Answer:
(b) for.

Answer the following questions.

1. Who is the writer of the lesson “whatever we do?

Answer: Clifford Martis is the writer of the lesson “whatever we do”.

2. What is the nice way of saying to the beggars in Mumbai?

Answer: In Mumbai, people have a nice of saying, “Maph Karo” It is a nice way of saying, “Sorry, I am not able to give”.

Related :

9ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ನೋಟ್ಸ್

9ನೇ ತರಗತಿ ವಿಜ್ಞಾನ ಎಲ್ಲಾ ಪಾಠಗಳ ನೋಟ್ಸ್‌

10ನೇ ತರಗತಿ ಎಲ್ಲಾ ವಿಷಯಗಳ ನೋಟ್ಸ್‌

1 ರಿಂದ 10ನೇ ತರಗತಿ ಪಠ್ಯಪುಸ್ತಕಗಳು Pdf

1 ರಿಂದ 9ನೇ ತರಗತಿ ಕಲಿಕಾ ಚೇತರಿಕೆ Pdf

1 ರಿಂದ 12ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ನೋಟ್ಸ್‌ Pdf

All Subjects Notes

All Notes App

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close

Ad Blocker Detected!

Ad Blocker Detected! Please disable the adblock for free use

Refresh