9th Standard English The Will of Sacrifice Lesson Notes Question Answer

9th Standard English The Will of Sacrifice Notes Question Answer Extract Mcq Pdf in Kannada Medium 9th Class English Chapter 7 Notes Pdf 2022 Kseeb Solutions For Class 9 English Chapter 7 Notes the will of sacrifice lesson pdf 9th class english the will of sacrifice question answer the will of sacrifice 9th standard notes english

9th english the will of sacrifice notes Pdf Download

C1. Read the following questions, discuss and write :

How did Bhagat Singh participate in the freedom struggle?

In 1921 Gandhiji called for non-coperation movement. Bhagath singh left his school and joined national school at Lahore which was the centre of revolutionary activities. There he came in contact with revolutionaries such as Sukhdev and others. He became the member of Hindustan Republic Association and actively participated in the activities.

What made the revolutionaries use guns and bombs against the British?

They believed that the British rule was unjust and oppressive. And they branded as terrorists. Therefore they used bombs and guns against the British.

What are the means of production, according to Bhagat Singh?

Ans: According to Bhagath singh land, labour and capital are the means of production.

How was Bhagat Singh able to keep the spark of freedom struggle alive?

Ans: Bhagath Singh kept the spark of freedom alive through his letters written from the jail.

Why is Bhagat Singh remembered even today?

Ans: Bhagath Singh is remembered today not only as a bold revolutionary figure but also as a great thinker.Bhagath Singh was awarded death sentence but he kept the spark of freedom alive through his letters written from the jail cell.

C 2. Read the following questions, discuss and write :

1. What were the incidents that brought changes in Bhagat Singh’s life?

Ans: The British made a brutal attack on Lala Lajpat Rai at an anti-British procession. It resulted in death of Lajpat Rai. Bhagath Singh determined to avenge his death. And he killed Saunders instead of Scott. He threw bombs in the central Assembly hall while the assembly was in session. The bombs did not hurt anyone, but the noise they made was the loud enough to wake up an enslaved nation from a deep slumber. These incidents changed the life of Bhagath Singh.

2. How would you have tried Bhagat Singh if you were the judge in the British Court?

Ans: I would have asked him the reason for his activities. And I would have ordered the British Officials to change their policies towards Indians.

3. “The value of a man lies not in what he is capable of receiving, but in what he is capable of giving.” Discuss with your classmates.

Ans: It is true. Though Bhagath Singh was awarded death sentence but he was not afraid of the death. He did not expect help from others for his life but he kept the spark of freedom alive through his letters.

Share your responses

the will of sacrifice lesson extracts

1.Who actively participated in the freedom struggle from Bhagat Singh’s family?

Answer: The entire family of Bhagat Singh was patriotism personified. His grandfather was Arjun Singh who was a great orator. His father was Kishan Singh and his uncle was Ajit Singh.

2. Name the political leaders who were in contact with Bhagat Singh when he was in DAV school in Lahore.

Answer: Lala Lajpat Rai and Ras Bihari Bose were the political leaders with whom Bhagat Singh came in contact when he was at DAV School in Lahore.

3. How did Bhagat Singh respond to Gandhiji’s call?

Answer: In response to Mahatma Gandhi’s call for non-cooperation against the British rule, Bhagat Singh left his D.A.V. School. In 1921, Bhagat Singh left D.A.V. School and joined the National School at Lahore. It was a centre of revolutionary activities.

4. Where did Bhagat Singh come in contact with Bhagwati Charan and Sukhdev?

Answer: He came in contact with Bhagwati Charan and Sukhdev in Lahore National School.

5. Why is Bhagat Singh remembered even today?

Answer: Because he is also a great thinker and believed in collective or state ownership of the means of production. He is remembered for his revolutionary ideas.

6. Who did Bhagat Singh want to take revenge on? Why?

Answer: Bhagat Singh had determined to avenge Lala Lajpat Rai’s death so he shot down Assistant Superintendents Saunders thinking him to be Scott who had killed Lala Lajpat Rai.

7. According to Bhagat Singh, where does the value of man lie?

Answer: The value of a man lies not in what he is capable of receiving but in what he is capable of giving to his country.

ಇತರೆ ವಿಷಯಗಳು:

9ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ನೋಟ್ಸ್

9ನೇ ತರಗತಿ ವಿಜ್ಞಾನ ಎಲ್ಲಾ ಪಾಠಗಳ ನೋಟ್ಸ್‌

10ನೇ ತರಗತಿ ಎಲ್ಲಾ ವಿಷಯಗಳ ನೋಟ್ಸ್‌

1 ರಿಂದ 10ನೇ ತರಗತಿ ಪಠ್ಯಪುಸ್ತಕಗಳು Pdf

1 ರಿಂದ 9ನೇ ತರಗತಿ ಕಲಿಕಾ ಚೇತರಿಕೆ Pdf

1 ರಿಂದ 12ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ನೋಟ್ಸ್‌ Pdf

All Subjects Notes

All Notes App

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close

Ad Blocker Detected!

Ad Blocker Detected! Please disable the adblock for free use

Refresh