rtgh

6th Standard English The Lighthouse Lesson Notes Question Answer

6th Standard English The Lighthouse Lesson Notes Question Answer Summery Mcq Pdf Download in Kannada Medium 6th Class English 1st Lesson Notes Kseeb Solutions For Class 6 english Chapter 1 Notes 6th Class English 1st Lesson Questions and Answers The Lighthouse Lesson Pdf

The Lighthouse Lesson Questions and Answers

C1. Discuss in pairs and answer the following questions:

1. Why was Rajiv thrilled?

Ans: Rajiv wasthrilled because his father promised him to take him out on visit to the light house.

2. What is a lighthouse?

Ans: a light house is a tall, strong building in the shape of tower with powerful lights.

3. How are lighthouses useful to sailors?

Ans: lighthouses help the saqilors to know where the land is and what place they are near.
Sometimes they are on the seashore and sometimes in the sea. They are in places which are
dangerous to ships and they help to warn and guide the sailors.

4. Where are the lighthouses built?

Ans: the light houses are built on the seashores.

5. What did the people use in lighthouses before the invention of electricity?

Ans: they used wood to light fires and candles in a glass enclosure.

6. How was the first lighthouse built?

Ans: In olden days, wood fires were lit in high places on thr shore. Later a large number of candles
were used with glass around them to keep out the wind.

Find words, from the story, which mean the opposite of the following:

6th Standard English Notes of Lesson 1 Pdf

Ans: i. dangerous – safe
ii. short – tall
iii. far – near
iv. low -high
v. old – modern
vi. Stop – continue

C2. Sit in pairs. Answer each of the following questions in a sentence:

1. Rajiv was thrilled because his father was going to take him out on a visit to the lighthouse.
What incidents in your life made you thrilled? Narrate them.

Ans: Once we visited the Marina beach in channai. The world’s second longest beach. The road
was wide and fine. Status of great men all along the road and the best was the statue of labour.
There were many colourful shops in the beach. It was a beautiful experience to stand on the shore
and being washed by the tides. Horse ride was there. The eateries were also there. That was a
memorable evening.

2. Do you want to invent something new? What kind of invention do you want to make?

Ans: I want to invent a T.V which will be handy and can be carried wherever we go.

3. Lighthouse is not an invention made by any single person. In the same way, there are many
other such inventions which were made with the collective effort of many persons. Make a list
of them and discuss in the class.

Ans: wheel is an invention of many persons. First they put the load in a wooden box and dragged
them and they used the round logs of wood as wheels. Then the wheel were made of light iron
rings.metal wheels were used. Then light rubber tubes and tyers were used to make wheels.

V1. What are the following?

  1. One who sails across a river or a sea S A I L O R
  2. One who catches fish for his living F I S H E R M A N
  3. A tall building in the sea which guides the sailors L I G H T H O U S E
  4. The area of land by the side of the sea S E A S H O R E
  5. A journey by sea V O Y A G E

Related :

6ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ನೋಟ್ಸ್

1 ರಿಂದ 10ನೇ ತರಗತಿ ಪಠ್ಯಪುಸ್ತಕಗಳು Pdf

1 ರಿಂದ 9ನೇ ತರಗತಿ ಕಲಿಕಾ ಚೇತರಿಕೆ Pdf

1 ರಿಂದ 12ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ನೋಟ್ಸ್‌ Pdf

All Notes App

ಆತ್ಮೀಯರೇ..

ನಮ್ಮ KannadaDeevige.in   ವೆಬ್ಸೈಟ್ ಮತ್ತು ಆಪ್ ನಲ್ಲಿ 1ನೇ ತರಗತಿಯಿಂದ 12ನೇ ತರಗತಿಯವರೆಗಿನ ಎಲ್ಲಾ ಪಾಠ ಹಾಗೂ ಪದ್ಯಗಳ ಪಠ್ಯ ಪುಸ್ತಕ, ನೋಟ್ಸ್  ಸಂಪೂರ್ಣ ವಿವರಣೆ ಇದೆ. ಜೊತೆಗೆ ಕನ್ನಡ ವ್ಯಾಕರಣ,ಹಾಗೂ ಪಾಠ ಪದ್ಯಗಳ ಪ್ರಶ್ನೋತ್ತರಗಳ ಕುರಿತಾದ ಮಾಹಿತಿಯೂ ಇದೆ.

ಇನ್ನು ಹೆಚ್ಚಿನ ವಿಷಯಗಳನ್ನು ನೀವು  ತಿಳಿಯಲು ನಮ್ಮ Kannada Deevige ಆಪ್ ಡೌನ್ಲೋಡ್ ಮಾಡಿ. ಹೆಚ್ಚಿನ ಮಾಹಿತಿಯನ್ನು ಕನ್ನಡದಲ್ಲಿ ಪಡೆಯಬಹುದಾಗಿದೆ.

ನೀವು ನಮ್ಮ ಟೆಲಿಗ್ರಾಮ್ ಚಾನೆಲ್ ಗೆ ಜಾಯಿನ್ ಆಗಿ ಪ್ರತಿ ದಿನ ಹೊಸ  ವಿಷಯಗಳನ್ನು ಕಲಿಯಿರಿ

ಟೆಲಿಗ್ರಾಮ್ ಗೆ ಜಾಯಿನ್ ಆಗಲು ಇಲ್ಲಿ ಕ್ಲಿಕ್ ಮಾಡಿ.

KANNADA DEEVIGE APP 

ಕನ್ನಡ ದೀವಿಗೆ.in ಜಾಲತಾಣದಲ್ಲಿ  6ನೇ ತರಗತಿಯ ಪಠ್ಯಪುಸ್ತಕಗಳು ನೋಟ್ಸ್ , ಪ್ರಶ್ನೆ ಉತ್ತರಗಳ ಕುರಿತು ನಿಮಗೆ ಯಾವುದೇ ಪ್ರಶ್ನೆಗಳನ್ನು ಹೊಂದಿದ್ದರೆ, ಕೆಳಗೆ ಒಂದು ಕಾಮೆಂಟ್ ಅನ್ನು ಮಾಡಿ ತಿಳಿಸಿ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *