6th Standard English A Sonnet for my Incomparable Mother Poem Notes Question Answer

6th Standard English A Sonnet for my Incomparable Mother Poem Notes Question Answer Summery Extract Mcq Pdf Download in Kannada Medium 2022 Kseeb Solutions For Class 6 English Poem 8 Notes A Sonnet for my Incomparable Mother Poem Questions and Answers 6th Class English 8th Poem Notes

C1. Answer the following questions in a word, a phrase or a sentence each:

1. Who is the poet talking to?

Ans : The poet Is taking to her mother.

2. What makes the poet think of her childhood?

Ans : The poet herself is a mother now, so the poet now thinks of her childhood.

3. Which word in the poem means

a) ‘great love and loyalty?’
Ans : ‘devotion’
b) protection?
Ans : security

Fill in the blank:

4. The mother sacrificed many things to look after her child.

5. What is the most difficult thing that the poet talks about in the poem?

Ans : Although it is hard (difficult) for a mother to let go of her child to live their own lives
separately, the poet’s mother did the hardest thing a mother would ever do, she willingly let her
child (the poet) to freely pressure her own life without imposing any restrictions.

State true or false:

1. The poet is still a child. – False

In this poem, the poet shows her affection and admiration for her mother. – True

C2. Work in small groups and discuss the following questions :

1. What qualities has the poet imbibed from her mother?

Ans : The qualities that the poet imbibed from her mother are sacrifice, devotion, learnt to work hard, mixing it with fun, and to give her children her heart, her mind, her energy andsoul. She had learnt to give her children a never failing love and tries to given them strength and security. After the poet’s children grown up, she will also let her children to live their own lives separately and set them free to pursue their own dreams and ambitions.

2. “You let me separate and let me free” – What is the meaning of this line?

Ans : The line means that the poet’s mother left the poet to live her own life separately and that her mother set her free to pursue their own dreams and ambitions without imposing any sort of restrictions or conditions. Her mother did not left her own love and affection to blind her but instead she was benevolent and allowed her daughter to live her own life.

3. What does the poet say in the last two lines?

Ans : In the last two lines of the poem the poet says that everyday, she tries her best to be a mother, like her own mother was to her. She tries to acquire all the qualities her mother possessed and tries to follow her mother’s way of bringing up children.

4. Who do you admire the most in your life? Why?

Ans : I love mother most in my life. She sacrificed her own dreams and ambitions to bring me up. She even left her job as a teacher in a government school – a secure job, to look after me. Although my father did not earn decent salary to support us, my mother bravely took the decision and determinate to face a life of and hardship for my sake. She sacrificed her own comfort and security and devoted all her time, energy and comfort for my sake.

Related :

6ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ನೋಟ್ಸ್

1 ರಿಂದ 10ನೇ ತರಗತಿ ಪಠ್ಯಪುಸ್ತಕಗಳು Pdf

1 ರಿಂದ 9ನೇ ತರಗತಿ ಕಲಿಕಾ ಚೇತರಿಕೆ Pdf

1 ರಿಂದ 12ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ನೋಟ್ಸ್‌ Pdf

All Notes App

ಆತ್ಮೀಯರೇ..

ನಮ್ಮ KannadaDeevige.in   ವೆಬ್ಸೈಟ್ ಮತ್ತು ಆಪ್ ನಲ್ಲಿ 1ನೇ ತರಗತಿಯಿಂದ 12ನೇ ತರಗತಿಯವರೆಗಿನ ಎಲ್ಲಾ ಪಾಠ ಹಾಗೂ ಪದ್ಯಗಳ ಪಠ್ಯ ಪುಸ್ತಕ, ನೋಟ್ಸ್  ಸಂಪೂರ್ಣ ವಿವರಣೆ ಇದೆ. ಜೊತೆಗೆ ಕನ್ನಡ ವ್ಯಾಕರಣ,ಹಾಗೂ ಪಾಠ ಪದ್ಯಗಳ ಪ್ರಶ್ನೋತ್ತರಗಳ ಕುರಿತಾದ ಮಾಹಿತಿಯೂ ಇದೆ.

ಇನ್ನು ಹೆಚ್ಚಿನ ವಿಷಯಗಳನ್ನು ನೀವು  ತಿಳಿಯಲು ನಮ್ಮ Kannada Deevige ಆಪ್ ಡೌನ್ಲೋಡ್ ಮಾಡಿ. ಹೆಚ್ಚಿನ ಮಾಹಿತಿಯನ್ನು ಕನ್ನಡದಲ್ಲಿ ಪಡೆಯಬಹುದಾಗಿದೆ.

ನೀವು ನಮ್ಮ ಟೆಲಿಗ್ರಾಮ್ ಚಾನೆಲ್ ಗೆ ಜಾಯಿನ್ ಆಗಿ ಪ್ರತಿ ದಿನ ಹೊಸ  ವಿಷಯಗಳನ್ನು ಕಲಿಯಿರಿ

ಟೆಲಿಗ್ರಾಮ್ ಗೆ ಜಾಯಿನ್ ಆಗಲು ಇಲ್ಲಿ ಕ್ಲಿಕ್ ಮಾಡಿ.

KANNADA DEEVIGE APP 

ಕನ್ನಡ ದೀವಿಗೆ.in ಜಾಲತಾಣದಲ್ಲಿ  6ನೇ ತರಗತಿಯ ಪಠ್ಯಪುಸ್ತಕಗಳು ನೋಟ್ಸ್ , ಪ್ರಶ್ನೆ ಉತ್ತರಗಳ ಕುರಿತು ನಿಮಗೆ ಯಾವುದೇ ಪ್ರಶ್ನೆಗಳನ್ನು ಹೊಂದಿದ್ದರೆ, ಕೆಳಗೆ ಒಂದು ಕಾಮೆಂಟ್ ಅನ್ನು ಮಾಡಿ ತಿಳಿಸಿ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *