9th Standard English Aruna Asaf Ali Lesson Notes Question Answer

9th Standard English Aruna Asaf Ali Lesson Notes Question Answer Extract Mcq Pdf Download, 9th English Supplementary Aruna Asaf Ali Notes Pdf Kseeb Solutions For Class 9 English Supplementary Chapter 1 Notes Aruna Asaf Ali Question and Answer in English 2022

9th Class Aruna Asaf Ali Lesson Notes Pdf

Questions and Answers

I. Answer the following in two or three sentences each:

1. What kind of atmosphere existed in the country when Arun entered politics?

Answer: Aruna entered politics at a time when the freedom struggle was raging and the youth were laying down their lives for the ‘ country’s independence.

2. Why has she termed a non-conformist?

Answer: Born into an orthodox Hindu Bengali family in 1909 at Kalka in Haryana, Aruna broke conventions at the age of 19, to marry Asaf Ali, a prominent figure in the freedom struggle and twenty years her senior. So she was termed a non-conformist.

3. What was the impact of Aruna’s public address during the Salt Satyagraha?

Answer: Aruna was prosecuted in Delhi when she addressed a public meeting and led processions during the Salt Satyagraha. She was sentenced to one year imprisonment, when she refused to furnish security for good behaviour. A few months later, when most of the political prisoners were being released, she was not released until a public agitation was launched in her support.

4. Why had the Committee planned to hoist the tricolor? What had led to Gandhi’s arrest before the hoisting of the flag?

Quit India resolution was passed on 8th August 1942. To celebrate this, the committee had planned to hoist the tricolor at Gowalia Tank Maidan. The British got wind of the plan and arrested the top leaders including Gandhiji a few hours before the event.

5. “There’s no arrest warrant for you. Madam.” Who else was the warrant given to? What did Arun persuade the British sergeant to do?

Answer: The arrest warrant was given to Asaf Saheb. Aruna persuaded the British sergeant who had come to a taxi with a couple of policemen to let her accompany them to the railway station to see of her husband.

II. Answer the following in four-five sentences each:

1. Describe the scene at Victoria Terminus in the early hours of August 9, 1942, as witnessed by Aruna Asaf Ali. ”

Answer: Dawn was about to break and there was a cordon around Victoria terminus to keep crowds at bay. As she walked along the platform, she sawMaulanaAzad sitting at a window in a Compartment of the special train and she stopped to talk to him. She told him that she was going to unfurl the tricolour in his place at Gowalia Tank Maidan. This was the scene at Victoria Terminus in the early hours of August 9, 1942.

2. Narrate an instance from the biography to justify the fact that the British were extremely autocratic and ruthless?

Answer: In the absence of senior leaders like Maulana Azad, Aruna Asaf Ali decided to unfurl the tricolour flag at Gowali Tank Maidan. But the meeting was declared illegal under section 144. Abritish sergeant gave two minutes time for the crowd to disperse. Aruna scrambled up to the dais, announceed to the
people the arrest of the leaders, and pulled the cord to hoist the national flag. Hardly had the flag been unfurled, when the police lobbed tear gas shells into the crowd. Men and women ran helter-skelter with tears streaming down their cheeks. This instance shows that the British were extremely autocratic and
ruthless.

3. Why was Aruna Asaf Ali considered the Grand Old Lady of the freedom struggle?

Answer: Aruna Asaf Ali was a fiery leader who plunged headlong into politics at a time when the freedom struggle was raging and the youth were laying down their lives for the country’s independence. So she was known as the “Grand old lady of the independence movement.”

4. What was Arana’s advice to the freedom fighters?

Answer: In the 1994 issue of the magazine, Aruna advised freedom fighters not to allow any academic arguments on questions like violence and nonviolence to divert attention from the stern realities of the day. “I want every student and youth to think, and feel as soldiers of the nation that is to come.”

5. What was Gandhiji’s advice to Aruna? Why could she not abide by it?

Answer: British Government had announced a reward of ?. 5 000 for the capture of Aruna Asaf Ali. She had gone underground to avoid arrest and to continue her work. She became ill also. On hearing about this, Gandhiji advised her to surrender. “I have sent you a message that you must not die underground. You are reduced to a skeleton. Do come out and surrender yourself and take the price offered for your arrest. Reserve the prize money for the great Indian cause”. This was the advice given by Gandhiji i to Aruna. She was a determined lady, and so would not surrender meekly to the British. She would not abide by the advice of Gandhiji i. She surrendered, only when the warrants for her arrest
got cancelled.

6. What were the awards given to Aruna? Why were they given?

Answer: After India attained independence, Aruna Asaf Ali turned to social work and helped to establish the National Federation of Indian women in 1954. In 1992, she was awarded the Nehru Award for International understanding. The country honoured her with its highest civilian award, the Bharat Ratna
posthumously for her freedom fighting and social services rendered to the nation.

Related :

9ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ನೋಟ್ಸ್

9ನೇ ತರಗತಿ ವಿಜ್ಞಾನ ಎಲ್ಲಾ ಪಾಠಗಳ ನೋಟ್ಸ್‌

10ನೇ ತರಗತಿ ಎಲ್ಲಾ ವಿಷಯಗಳ ನೋಟ್ಸ್‌

1 ರಿಂದ 10ನೇ ತರಗತಿ ಪಠ್ಯಪುಸ್ತಕಗಳು Pdf

1 ರಿಂದ 9ನೇ ತರಗತಿ ಕಲಿಕಾ ಚೇತರಿಕೆ Pdf

1 ರಿಂದ 12ನೇ ತರಗತಿ ಕನ್ನಡ ನೋಟ್ಸ್‌ Pdf

All Subjects Notes

All Notes App

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close

Ad Blocker Detected!

Ad Blocker Detected! Please disable the adblock for free use

Refresh